Home » Събития » EMIS 2013

EMIS 2013

4-ти симпозиум “Ендоурология и минимално инвазивна хирургия на тема “Уролитиаза – диагностика, медикаментозно и хирургично лечение, метафилактика.”

Четвъртият Симпозиум „Ендоурология и Минимално инвазивна хирургия” се състоя на 25-26 Април 2013 година в София и беше посветен на “Уролитиаза – диагностика, медикаментозно и хирургично лечение, метафилактика.” Срещата беше организирана от Секцията по уролитиаза на Европейската Асоциация по Урология (EULIS), Военномедицинска академия – София, Българско дружество по Ендоурология и ЕКЛ и Българско урологично дружество.

Научната програма на срещата включваше live-surgery сесии, лекции, дискусии на клинични случаи и постерни сесии върху различни аспекти на диагностиката, лечението и метафилактиката на уролитиазата, представени от международни и български лектори. Live-surgery сесиите включваха демонстративни операции върху хирургични техники като минимално инвазивна перкутанна нефролитотомия (Mini-PCNL), уретерореноскопия, ретроградна интраренална хирургия (RIRS), ендоскопска комбинирана интраренална хирургия (ECIRS), извършвани в Катедра по урология и нефрология на ВМА и предавани в реално време в конферентната зала.

В научните сесии, дискусията на клинични случаи и Live-surgery сесиите взеха участие международно признати експерти в областта на уролитиазата – Проф. Кемал Сарика, Проф. Свен Ламе, Проф. Андреас Сколарикос, Проф. Джовани Гамбаро, както и български и македонски експерти в областта на урологията, нефрологията и радиологията. Научната програма на срещата беше фокусирана върху различни аспекти на диагностиката и лечението на уролитиазата. Проф. Джовани Гамбаро представи лекция, фокусирана върху мисията на EULIS в насърчаването на диалога, изследванията и обучението на специалисти, занимаващи се с уролитиаза, както и значението на мултидисциплинарния подход при лечението на тези пациенти.

Срещата беше посетена от повече от 100 участници, работещи в областта на урологията и нефрологията, от България и Македония. Научната програма предизвика засилен интерес и беше високо оценена от участниците. Младите уролози и нефролози оцениха високо възможността да обогатят знанията си върху уролитиазата и да научат някои “tips and tricks” от водещи експерти в областта.

„Срещата беше много успешна и бих искал да изкажа моите благодарности към EULIS за подкрепата и участието им в този симпозиум, посветен на уролитиазата. С помощта на EULIS, успяхме да постигнем нашата цел да популяризираме мултидисциплинарния подход в диагностиката и минимално инвазивното лечение на уролитиазата. Искам да изкажа задоволството си от факта, че срещата беше посетена от много млади лекари, които имаха възможност да се срещат с водещи международно признати експерти в областта на уролитиазата. Надявам се, че ще имаме възможност да организираме подобни срещи и вбъдеще.”,

обобщи доц. Илия Салтиров, председател на Организационния комитет.

Проф. Кемал Сарика коментира:

“Срещата, посветена на уролитиазата, беше много добре организирана. Смятам, че този формат на срещата беше полезен за участниците, тъй като по този начин те имаха възможност да дискутират клиничните случаи с експертите по време на live-surgery сесиите.”


Leave a comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.